www.Horicul.3x.ro




Tutorial PHP


BackNext

Variabilele sunt locatii de memorie desemnate printr-un identificator care incepe cu semnul $. Ele permit memorarea valorilor de diverse tipuri. Tipul unei variabile PHP poate fi modifcat in momentul cand i se asigneaza o valoare. Declararea variabilelor utilizator nu trebuie facuta explicit. O variabila se considera declarata implicit prima data cand este folosita. Pentru a asigna o valoare unei variabile se va folosi operatorul = sub forma $variabila = expresie. Daca $variabila nu exista ea va fi creata in prealabil apoi i se va asigna valoarea expresiei.

Varibilele referinta permit schimbarea numelui unei variabile in mod dinamic. Acest lucru se face prin utilizarea valorii unei varibile pe post de nume de variabila. Indirectarea se realizeaza prin utilizarea marcajului dolar '$' in fata numelui variabilei referinta, ca si in exemplul urmator:

$var1 = 5;
$var2 = "var1";
echo "Valoarea din var1 este ";
echo $var1;
echo " sau ";
echo $$var2;

In acest exemplu notatia $$var2 a fost folosita pentru a desemna valoarea retinuta de varibila $var1. Prin domeniul de valabilitate a unei variabile se intelege locurile in care o variabila poate fi folosita (este vizibila) dupa ce a fost creata. Domeniile definite de PHP sunt urmatoarele: Global - varibilele globale, definite in afara functiilor sunt vizibile in tot fisierul curent, mai putin in interiorul functiilor. Locale unei functii - variabilele create in functii sunt vizibile doar in interiorul acestora. Globale in interiorul unei functii - acest tip de varibile sunt folosite pentru a accesa variabilele globale cu acelasi nume.

Accesarea variabilelor din form-uri HTML

Principalul mecanism de colectare a datelor de la utilizatori prin intermediul unui site Web il reprezinta formularele HTML (HTML forms). Din acest motiv, limbajul PHP pune accent pe facilitarea accesului la aceste date. Un formular HTML cuprinde campuri in care utilizatorul (cel care acceseaza pagina) poate introduce date. Pentru procesarea acestor date formularul defineste o actiune numita submit (trimitere), care corespunde de obicei apasarii unui buton cu acelasi titlu. Rezultatul acestei actiuni este accesarea unei alte pagini (pagina tinta - target) care va primi automat valorile completate in campurile formularului si le va prelucra. In cadrul subiectului prezentat, paginile tinta ale formularelor vor fi fisiere PHP, paginile cuprinzand formularele putand fi fisiere PHP sau HTML. Mai multe informatii despre formulare HTML se pot obtine la adresa http://www.w3.org/MarkUp/. In PHP datele dintr-un formular HTML pot fi accesate prin doua metode.

Prima metoda, mai simpla dar mai inceata si mai nesigura, consta in folosirea varibilelor inregistrate global. In acest fel numele campurilor dintr-un formular HTML devin automat varibile PHP, cu valori setate corespunzator, in pagina tinta a formularului. Transmiterea se face asemanator cu transmiterea parametrilor spre functii. Pentru a putea folosi aceasta metoda trebuie ca fisierul de configurare php.ini sa aiba setarea register_globals pe valoarea "On".

A doua metoda presupune obtinerea valorilor din doua tablouri create automat si denumite $HTTP_POST_VARS, respectiv $HTTP_GET_VARS corespunzator metodei de trimitere din formular spre server (post sau get). Indicele de acces in tablou va fi chiar numele campului dorit din formular. Din motive de claritate in general se utilizeaza prima metoda. In schimb, in scripturile profesionale, unde viteza si securitatea sunt determinante, a doua metoda este de preferat.

BackNext