www.Horicul.3x.ro




Tutorial MySQL


BackNext

Tabele

Īn conceptia relationala o baza de date este formata dintr-o colectie de relatii (tabele, fisiere de date) asupra carora se aplica o colectie de operatori pentru a gestiona datele continute de relatii.

Principiile algebrei relationale au fost stabilite de F. C. Codd īn 1970. Ea reprezinta fundamentarea matematica a bazelor de date relationale.

Cel mai facil client pentru conectarea la serverul de mySQL este cel tip linie de comanda care face parte din kit-ul standard de instalare mySQL. El se numeste mysql.exe si permite conectarea atat local cat si la un server la distanta. In continuare, comenzile si exemplele se vor rula de la prompterul afisat dupa conectarea la server.

Pentru a crea o baza de date mySQL se va folosi comanda:

mysql> CREATE DATABASE nume_db;

Pentru a sterge o baza de date mySQL care nu mai este necesara se va folosi comanda:

mysql> DROP DATABASE nume_db;

Pentru selectarea unei baze de date se va folosi comanda USE. Prin aceasta se stabileste baza de date in contextul careia se vor executa interogarile ulterioare. Ea se va numi baza de date activa.

Sintaxa acestei comenzi este:

USE nume_db;

Datele retinute sunt organizate de o baza de date in tabele. Pentru a crea o tabela se va utiliza comanda CREATE TABLE. Aceasta are sintaxa:

mysql> CREATE TABLE tbl_name [(create_definition,...)];


TEMPORARY - specifica crearea unei tabele temporare care va fi stearsa automat la inchiderea conexiunii in care a fost creata; doua conexiuni pot crea doua tabele temporare cu aceleasi nume, ele nu vor interfera.
create_definition - pentru definirea coloanelor este un sir de tipul:
    col_name type [NOT NULL | NULL] [DEFAULT default_value] [AUTO_INCREMENT] [PRIMARY KEY]
PRIMARY KEY - specifica cheia primara pentru tabela. Un singur camp din tabela poate avea acest parametru. Coloana declarata ca si cheie primara este indexata automat. Daca tabela are cheia primara formata din mai multe campuri, aceasta va trebui specificata separat, pe post de camp suplimentar, cu sintaxa "primary key (camp1, camp2 ...)".

Pentru a sterge o tabela se va folosi comanda:

mysql>DROP TABLE tbl_name;

BackNext